motanalaw
פיקוח על מחירים הנגבים עבור שירותי הרישום של חברות הבניה
מאת עו"ד אודליה מותנה (26/7/22)
לפני מספר ימים פנה אלי לקוח כדי שאייצג אותו ברכישת דירה מקבלן.
במסגרת עיון בחוזה המכר שהועבר על ידי הקבלן נתקלתי בסעיף לפיו ככל ולאחר שנמסרה הדירה לקונה, וכל עוד לא נרשמו זכויותיו בלשכת רישום המקרקעין (טאבו), יהיה מעוניין הקונה למכור את דירתו לאדם אחר, הוא יהיה מחויב לשלם לעורך הדין של הקבלן שכר טרחה בשיעור של 0.5% מהתמורה כעמלה עבור טיפול בהעברת הרישום אצלו מהקונה אל הנעבר.
להלן נוסח הסעיף בהסכם הקבלן:
"...המוכר ייתן את הסכמתו להעברת הזכויות דלעיל לאחר שהקונה והנעבר ימלאו אחר כל התנאים וימציאו למוכר את כל המסמכים והאישורים המפורטים להלן... בעבור הטיפול באישור ההעברה הנ"ל ישלם הקונה למוכר דמי טיפול בשיעור של 0.5% מהתמורה בתוספת מע"מ בעבור טיפול בא כח המוכר בהעברת הזכויות. מובהר כי שכר הטרחה הנ"ל אינו כולל ייצוג מי מהצדדים בהעברת הזכויות כאמור אלא כטיפול מכח היותה כחברה משכנת."
שימו לב ← סעיף כאמור המאפשר לקבלן לגבות מהרוכש סכומים אלו כעמלת טיפול עבור שירותי "חברה משכנת" הינו סעיף לא חוקי!!
ביום 1.12.99 פורסם צו פיקוח על מחירי מצרכים ושירותים (החלת החוק על נותני שירות בהעדר רשום זכויות בפנקסי המקרקעין).
תכלית צו הפיקוח היתה לתקן תופעה לפיה חברות בניה שלא טיפלו במשך שנים ברישום זכויות הרוכשים בטאבו, נהגו לגבות "דמי טיפול" גבוהים במיוחד מרוכשי הדירות עבור כל שינוי ברישום שנערך בדירה (מכירה, רישומי הערות אזהרה ומשכנתאות, הוצאת אישור זכויות וכדו') בספרי החברה.
צו הפיקוח הגביל את גובה דמי הטיפול שחברה משכנת יכולה לגבות עבור שירותים הניתנים על ידה כל עוד הרישום בגין הדירה נמצא בידיה ו/או בטאבו.
בית המשפט הביע את עמדתו לפיה פיקוח על מחירים הנגבים עבור שירותי הרישום של חברות הבנייה מיטיב עם ציבור רוכשי הדירות ונמצא פועל לטובת הציבור, וכי יש לפעול מתוך מגמה להוריד את מחיר השירות בהדרגה, עד שיהיה שווה לאגרת לשכת רישום המקרקעין הנגבית בגין העברת זכויות, דבר שיהווה מדיניות כלכלית-חברתית הגיונית וסבירה של הממשלה.
לסיכום ולידיעה, קבלן אינו רשאי לגבות דמי טיפול העולים על דמי הטיפול המרביים שנקבעו בצו הפיקוח , וככל ועשה כן – אתם זכאים להשבת הסכומים שנגבו מכם ביתר.