motanalaw
תקנות "מורשה להיתר"
מאת עו"ד אודליה מותנה (16/8/22)
מהפכה של שמחה ? היינו כחולמים??
הסוף לבירוקרטיה בתחום התכנון והבניה?
לפני מספר ימים שרת הפנים איילת שקד חתמה על תקנות "מורשה להיתר"
מדובר במהלך שמטרתו להפחית את העומסים בועדות המקומיות לתכנון ובניה ולייעל ולשפר את תהליכי התכנון והרישוי, שכן במסגרת מסלול זה ייכנס אדריכל הרישוי כמורשה להיתר בנעליה של רשות הרישוי.
על פי התקנות, מהנדס הוועדה המקומית ימסור למורשה להיתר (מורשה להיתר= אדריכל הרישוי שערך את הבקשה להיתר מטעם בעל הנכס או מבקש ההיתר) מידע מפורט וממוקד באופן שיאפשר למורשה להיתר להתנהל באופן עצמאי לאורך כל שלבי הטיפול בפרויקט: החל משלב הגשת הבקשה להיתר—דרך חתימה על היתר הבניה—ועד למתן תעודת גמר.
ראש מטה התכנון, עו"ד שלומי הייזלר: "אני שמח שהצלחנו לפתוח את המסלול החדש של המורשה להיתר בלוחות זמנים מהירים. מדובר במסלול חדשני שיש לו תועלות שונות מבחינת קיצור לוחות זמנים והפחתת עומסים בועדות המקומיות. המסלול כאמור הוא וולונטרי, ואנחנו במגעים עם רשויות מקומיות שונות על מנת שיאפשרו את המסלול בתחומיהן".
רגע..... Hold your horses
לפני שאתם רצים לועדות כדי לקדם תוכניות להיתר במסלול מהיר זה, חשוב שתדעו כי –
1. המסלול של מורשה להיתר הוא מסלול וולונטרי לבחירת הועדות המקומיות , כך שלא כל כך מהר העיריות וועדות התכנון יסכימו לוותר על הסמכויות שלהם (שלא לדבר על כוח העבודה שמתייתר בגופים אלו נוכח מסלול זה...), כך שיהיה מעניין לראות אילו רשויות כן יאפשרו ליישם את מסלול מורשה להיתר בתחומן.
2. התקנות טרם נכנסו לתוקף. הן עתידות להכנס לתוקף חודשיים אחרי יום פרסומן על מנת לאפשר לוועדות המקומיות ולשוק זמן התארגנות.
3. לא כל אדריכל יכול להיות "מורשה להיתר" אלא רק אדריכל רישוי העומד בתנאים שקבע החוק והרשום בפנקס המורשים להיתר שמנוהל על ידי רשם המהנדסים והאדריכלים בזרוע העבודה.